Ga naar de inhoud

Provençaals feestje aan de haven

Als gevolg van de lockdown blijven mensen thuis en het vakantiegevoel moet worden ontbeerd. Toch ben je op zoek naar gezelligheid om enigszins dit gemis te compenseren. Zo ontvlamde er op een ochtend tijdens mijn hardlooprondje een briljant idee in mijn hoofd : “Als de mensen onder de huidige omstandigheden niet op vakantie kunnen dan haal ik de Provence wel naar hen toe”, dacht ik. Inmiddels is het eerste pop-up-Provence diner uitgerold en de reacties van de enthousiaste gasten zijn alle zeer positief. Het concept smaakt letterlijk naar meer …….

De kracht van samenwerking

In de oriëntatie naar de uitwerking van mijn plan heb ik contact gezocht met ‘chef-on-the-run’ Mark Dijk (Truffels Eetertainment) en Betty Koster (Fromagerie L’Amuse). Beiden werden enthousiast over het concept en we zijn met elkaar aan de slag gegaan. Eerst moesten de Provençaalse wijnen geproefd worden om hierbij passende gerechten te creëren.

Op een maandagmorgen trokken Mark en ik naar de Oosterplas in Overveen. Onder de naaldbomen met uitzicht op het zonnige duinmeer hebben wij samen de zwoele witte, fruitige rosé en licht gekoelde rode wijnen geproefd, we kregen al direct een beetje het Provence gevoel. Tijdens het proeven van de biodynamische wijnen werden al direct verbanden en smaakvariaties gelegd met producten en gerechten die de wijnen zouden kunnen begeleiden én versterken.

Ook werden de wijnen bij de kazen van L’Amuse geproefd om de ultieme pairing te krijgen. Het werd een uitdagende tasting om hierbij de klassieke paden te verlaten en juist te zoeken naar iets nieuws in de smaakbeleving. Betty Koster slaagde er wéér in om de mooiste kaascombinaties te creëren bij de biodynamische wijnen van Château Romanin en Château Lauzade.

Try-out

De “safe-the-date” werd begin juli 2020 via Social Media uitgezet en het event was binnen 2 weken volgeboekt. Sterker nog, er ontstond zelfs een reservelijst. Achter de schermen werd ondertussen hard gewerkt om alles tot in de puntjes uit te werken. Voorafgaande aan het event heeft Mark nog een try-out diner georganiseerd met 10 personen om de gekozen combinaties van alle gerechten, wijnen en kazen te testen.

Het moment suprême

De eerste zaterdag in augustus was bewolkt, maar de atmosfeer voelde zwoel aan. Rond 17:00 uur brak de lucht aan de haven in IJmuiden en werd het helder met een prachtige ondergaande zon.

Vlak voor zes uur arriveerden de gasten en zij waanden zich op het buitenterras met een heerlijke frisse Provence rosé in het zonnetje direct in ‘vakantiesferen’. De amuses werden zeer gewaardeerd alsmede alle papillenprikkende smaakcombinaties die daarop volgde.

De gasten werden gedurende de avond meegenomen in een uitgebalanceerd 7-gangen Pop-up-Provence diner bestaande uit verrassende smaakvariaties van kazen, gerechten en wijnen.

De persoonlijke toelichting op de wijnen, kazen en gerechten werd door de gasten bijzonder gewaardeerd.

Na de koffie met de ‘rocky road rots’ keerden de enthousiaste gasten huiswaarts na een heerlijk Provençaals feestje aan de haven.

Dit concept vraagt om een vervolg en daarover gaan de samenwerkende partners zeker nadenken. Dus hou de website in de gaten.

Na afloop hebben wij enkele reacties van gasten ontvangen:

  • Jullie hebben ons vanaf het begin tot aan het dessert laten genieten van veel heerlijkheden. Chapeau, dankjewel
  • Wat hebben we genoten, het was voor ons echt een avondje uit
  • Ik wil er een volgende keer weer bij zijn, dit was zo uniek én heerlijk