Ga naar de inhoud

Onderweg naar het zuiden

De auto staat gepakt …. we gaan weer naar het zuiden. Wanneer wij de Provence bezoeken begint onze reis al direct op het moment dat wij vanaf huis vertrekken. Voordat we vertrekken hebben wij al diverse afspraken in onze agenda staan met adresjes – zowel onderweg als op onze eindbestemming – die we zeker willen bezoeken. Wat zo leuk is als je de tijd neemt om rustig af te zakken naar het zuiden, is dat je altijd iets tegenkomt dat je niet verwacht. Zo vonden we een aantal jaren geleden ten zuiden van Mâcon een pareltje dat onze interesse direct trok en waar we meer van wilden weten.

Tussenstop

Voor onze tussenstop overnachten we in een klein gezellig hotelletje bij Sylvie en Philippe Goineau in Charnay-les-Mâcon. In het nabijgelegen plaatsje Vinzelles, gelegen aan de zuidkant van de Mâconnais, troffen we de indrukwekkende coöperatie “Les Grands Crus Blancs” dat een bezoek meer dan waard bleek te zijn.

Het dorpje Vinzelles telt nauwelijks 1.000 inwoners en is omgeven door verstrekkende heuvels waarop wijnstokken gepland zijn. Alles staat in het teken van wijn. Nederland kan nu ook kennis maken met de geselecteerde Chardonnays uit Vinzelles.

Typisch Frans

De lunch gebruiken we bij Café de la Gare, een oud stationsgebouwtje waar de tijd echt stilgestaan heeft. Op het rustige terras vinden we een tafeltje en we bestellen een karaf lokale wijn, want dit is ALTIJD oké. Bij de wijn een mooi rijpe Saint-Marcellin met stokbrood en salade …… onze reis is nu echt begonnen.

De exclusieve selectie uit Vinzelles

Wij selecteerden voor de nazomer/najaar 2022 de navolgende spat zuivere Chardonnays:

– Pouilly-Vinzelles Les Quarts 2019

– Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2020 (Médaille d’Argent op het Concours des Mâcon 2021)

– Saint-Véran 2020

POUILLY-VINZELLES les quarts 2019
APPELLATION POUILLY-VINZELLES CONTRÔLÉE

Een echte Grand Vin uit de Bourgogne

De gemeenschappelijke benaming Pouilly-Vinzelles, beslaat circa 60 hectare van de wijngaard Mâconnais die in 1931 werd afgebakend en erkend in 1940. De Chardonnay gedijt hoofdzakelijk op ijzergekleurde klei-kalksteen grond.

De kleur van de wijn is lichtgoud met enkele groene accenten. De geur wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke aromatische finesse en straalt minerale tonen van citrus (roze grapefruit) en kleine witte bloemen uit. De smaak is fris en geconcentreerd. In de wijn vind je een elegantie van Chardonnay met fruitige en bloemige aroma’s.

Deze wijn laat zich uitstekend begeleiden bij een salade met gerookte eendenborsten, een carpaccio of heerlijke zuurkool.

Drinkbaar: nu tot 2029

MÂCON-VINZELLES LES MORANDES 2020
APPELLATION MÂCON-VINZELLES CONTRÔLÉE

Je proeft de zon in het glas

Een excellente Chardonnay die de volle warmte heeft meegekregen op de beste terroirs van Mâcon-Vinzelles. De terroirs bevatten zeer steenachtige klei-kalksteen grond en liggen op het zuidoosten net boven de Cave Les Grands Crus Blancs.

De kleur is intens bleek goud met een geur van rijpe vruchten. Een krachtige, volle aanzet, waarbij het rijpe fruit (gele perzik, abrikoos) domineert en eindigt met honingachtige tonen. Een lange en mooie, aromatische afdronk.

Drinkbaar: nu tot 2023

SAINT-VÉRAN 2020
APPELLATION SAINT-VÉRAN CONTRÔLÉE

Wijn voor moderne Bourgogne-liefhebbers

Deze gemeenschappelijke AOC, erkend in 1971, strekt zich uit over 645 hectare. Het omringt de Pouilly-Fuissé met een gouden riem. Met zijn heuvels op het oosten en westen bloeien de druivenranken op oude bodems, gemaakt van grijze mergel, kalksteen en klei.

De kleur van de Saint-Véran is lichtgeel en kristalhelder. In de neus elegante tonen van acaciabloem en exotische vruchten. De wijn heeft een intense mineraliteit (vuursteen, geweersteen), kenmerkend voor de appellation. De smaak is weelderig en fris met aroma’s van perzik, citrus en grapefruit. Deze Chardonnay is een fantastische wijn zeevruchten, schaaldieren en vette vis, maar het aromatische register van citrusvruchten maakt een grillige combinatie met exotische gerechten (sushi) mogelijk.

Drinkbaar: nu tot 2027

Interesse in één van de wijnen uit de Bourgogne? Laat het mij weten via het contactformulier.