Onderweg naar het zuiden

Wanneer wij de Provence bezoeken begint onze reis al direct op het moment dat wij vanaf huis vertrekken. We zijn altijd goed voorbereid op onze reis. Veelal hebben we al afspraken in onze agenda staan met adresjes – zowel onderweg als op onze eindbestemming – die we zeker willen bezoeken. Wat zo leuk is als je de tijd neemt om rustig af te zakken naar het zuiden, is dat je altijd iets tegenkomt dat je niet verwacht. Zo vonden we een aantal jaren geleden ten zuiden van Mâcon een pareltje dat onze interesse direct trok en waar we meer van wilden weten.

Tussenstop

Voor onze tussenstop overnachten we in een klein gezellig hotelletje in Charnay-les-Mâcon. In het nabijgelegen plaatsje Vinzelles, gelegen aan de zuidkant van de Mâconnais, troffen we de indrukwekkende coöperatie “Les Grands Crus Blancs” dat een bezoek meer dan waard bleek te zijn.

Het dorpje Vinzelles telt nauwelijks 1.000 inwoners en is omgeven door verstrekkende heuvels waarop wijnstokken gepland zijn. Alles staat in het teken van wijn. Nederland kan nu ook kennis maken met de geselecteerde Chardonnays uit Viré-Clessé en Vinzelles.

Viré-Clessé 2019
Appellation Viré-Clessé Contrôlée

Elegante klasse

De appellation Viré-Clessé ligt in het noordelijke gedeelte van de Mâconnais, ten noorden van de stad Mâcon. De AOC is ontstaan in 1999, daarvoor waren de wijnen bekend onder de namen Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé. De appellation heeft een grootte van circa 390 hectare en goed voor een gelimiteerde productie van circa 3 miljoen flessen Chardonnay.

De wijn heeft een heldere gouden kleur met lichtgroene accenten. De neus is krachtig met aroma’s van wit fruit (appel en peer). In de mond een mooie ronding en een elegante afdronk van minerale en licht citrusachtige smaken…….

……. deze wijn heeft alles om van te houden!

De exclusieve selectie uit Vinzelles

De exclusief geselecteerde wijnen werden in de zomer 2020 onderscheiden met een gouden medaille.

De Pouilly-Vinzelles 2019 en de Mâcon-Vinzelles 2019 ontvingen de Médaille d’Or op het Concours des Vins du Mâconnais 2020 in Saint-Vincent. De Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2019 ontving de Médaille d’Or op het Concours des Burgondia 2020 in Beaune.

POUILLY-VINZELLES 2019
APPELLATION POUILLY-VINZELLES CONTRÔLÉE

Een echte Grand Vin uit de Bourgogne

De gemeenschappelijke benaming Pouilly-Vinzelles, beslaat circa 60 hectare van de wijngaard Mâconnais die in 1931 werd afgebakend en erkend in 1940. De Chardonnay gedijt hoofdzakelijk op ijzergekleurde klei-kalksteen grond.

De kleur van de wijn is goud geel met zachte, zilverachtige nuances. De geur is intens met tonen van citrusvruchten, peer, perzik en witte bloemen (acacia, lindeboom). Krachtig en vlezig, deze wijn heeft een zeer mooie balans vanwege zijn aromatische finesse en rondheid.

MÂCON-VINZELLES 2019
APPELLATION MÂCON-VINZELLES CONTRÔLÉE

De expressie van wit fruit en exotische vruchten

Het dorp Vinzelles, gelegen ten zuiden van de Saône en Loire, deelt met Chaintré een steile heuvel. De Mâcon-Vinzelles wordt geproduceerd van de druiven, waarvan de wijnstokken aan de voet van de heuvel gepland zijn.

De Chardonnay heeft een heldere, bleek gouden kleur. De geur is zeer intens met fruitaroma’s zoals perzik, peer en abrikoos. De afdronk is rond en droog met tonen van wit fruit en exotisch vruchten.

MÂCON-VINZELLES LES MORANDES 2019
APPELLATION MÂCON-VINZELLES CONTRÔLÉE

Je proeft de zon in het glas

Een excellente Chardonnay die de volle warmte heeft meegekregen op de beste terroirs van Mâcon-Vinzelles. De terroirs bevatten zeer steenachtige klei-kalksteen grond en liggen op het zuidoosten net boven de Cave Les Grands Crus Blancs.

De kleur is intens bleek goud met een geur van rijpe vruchten. Een krachtige, volle aanzet, waarbij het rijpe fruit (gele perzik, abrikoos) domineert en eindigt met honingachtige tonen. Een lange en mooie, aromatische afdronk.

Interesse in één van de wijnen uit de Bourgogne? Laat het mij weten via het contactformulier.