Ga naar de inhoud

Assortiment

Château Romanin

Château Romanin

Biodynamische wijncultuur ………..

Mas Sainte Berthe

Biologische wijncultuur ………..

Domaine de Métifiot

Biodynamische wijncultuur ………..

Domaine de La Vallongue

Biodynamische wijncultuur ………

Wijnpakket

Periodiek wordt een exclusief wijnpakket samengesteld.

Overige informatie

Wilt u informatie over de wijnen of heeft u andere vragen?


Château Romanin

De ruïnes van Château Romanin liggen aan de uitlopers van het gebergte Alpilles. De wijngaard is geplant in zeer kiezelrijke bodems bestaande uit klei, slib en kalksteen, waarin de druivenvariëteiten van de appellation gedijen. De variëteiten worden geteeld met behulp van biodynamische praktijken en de druiven worden met de hand geplukt om hun onderscheidende karakters te behouden en te laten schijnen. De wijnen rijpen in een ondergrondse ‘kathedraal’ in perfecte harmonie met het Provence terroir.

Château Romanin Grand Vin Rouge 2015
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een grote wijn naar je hart

Bodem: zeer steenachtige kleigrond.

Druivenrassen: Syrah 50%, Mourvèdre 25%, Cabernet Sauvignon 13% en Grenache Noir 12%.

Alcoholische graad: 13,5° vol.

Oogst: Syrah (10-16 september 2015), Mourvèdre (23 september 2015), Cabernet Sauvignon (7 september 2015) en Grenache Noir (16 september 2015).

Vinificatie/rijping: Handmatige oogst. Minutieuze sortering van druiven met lichte druk op de druiven.. Vinificatie tussen 24 en 26°C en totale maceratie van 20 tot 30 dagen in roestvrijstalen en eiken vaten. Dagelijks cap-punching en pump-overs. Alcoholische gisting gevolgd door malolactische gisting. Rijping in eiken vaten gedurende 22 maanden.

Geur/smaak: intense donkere granaatkleur. Complexe neus, met eerst frisse fruittonen – zwarte bessen, kersen, aardbei, framboos – gevolgd door zoethout, violet, meidoorn, tabak en amandelaroma’s. Zachte en royale aanzet, gevolgd door rode en zwarte fruittonen. De tannines passen bij de frisse fruitaroma’s. Lange en uitgebalanceerde afdronk met een zekere mineraliteit.

Onderscheiding: deze biodynamische rode wijn 2015 heeft in mei 2020 een gouden medaille ontvangen tijdens het Concours des Vin ‘Terre de Vins’ en kreeg in oktober 2020 een beoordeling van 9+ (sterwijn) van De Grote Hamersma. Hamersma schreef: schitterend rood afkomstig van wijngaarden met de voetjes in grimmige grond. Rijp en fijn fruit. De tannines subtiel en timide. Een echte Grand Vin”.

Advies: decanteren.

Drinkbaar: nu tot 2030.

Château Romanin Grand Vin Rosé 2023
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een gunstig terroir voor een gastronomische Grand Vin

Bodem: zand-grindachtige kalksteen tot zand-siltige klei

Druivenrassen: Grenache Noir 73%, Mourvèdre 16%, Syrah 11%

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst, vervolgens gekoeld in een koelcel (ongeveer 10 °C) gedurende 24 uur. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18 en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping op fijne droesem gedurende 5 maanden in roestvrijstalen vaten, met droesem roeren.

Geur/smaak: de kleur is lichtroze met zalm ondertonen en een mooie glans. De neus is subtiel en combineert de delicatesse van wit vlezig fruit zoals perzik en peer. De smaak is elegant. Het gehemelte is dicht en onthult een iets frisse lengte die een aromatische persistentie met zich meebrengt.

Combineren met: deze cuvée is ideaal met een carpaccio van aardbeien met basilicum.

Drinkbaar: nu tot medio 2026.

Château Romanin Grand Vin Blanc 2022
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een grootse Grand Vin Blanc uit de Provence

Bodem: zand, silty-klei

Druivenrassen: Rolle 66%, Clairette 16%, Roussanne 9,5% en Grenache Blanc 8,5%.

Alcoholische graad: 13,5° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst, gekoeld in de koelcel (ongeveer 10°C) gedurende 24 uur. Handmatige sorteertrossen en hele trossen worden langzaam geperst. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18°C en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping – onder roering – op droesem gedurende 8 maanden in roestvrijstalen vaten.

Geur/smaak: de biodynamische wijn is lichtgeel goud met een mooie
glans. De geur is delicaat en wordt gekenmerkt door tonen van witte bloemen en kruiden. De smaak heeft een soepele en elegante aanzet die een goede lengte onthult die wordt geassocieerd met steenvruchten
zoals perzik en abrikoos. De afdronk is mineraal en zout.

Combineren met: deze cuvée wordt gewaardeerd met een rode mul tartaar met saffraan saus, vergezeld van verse tagliatelle.

Drinkbaar: nu tot medio 2027.

Château Romanin – La Chapelle Rouge 2019
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een elegante en vurige wijn

Bodem:  kalksteen, zand-silty klei, grind

Druivenrassen: Syrah 82%, Cabernet Sauvignon 12% en Mourvèdre 6%.

Alcoholische graad: 14,5° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst. Alcoholische gisting tussen 24 en 26C met een totale maceratie van 20 tot 25 dagen. Dagelijks cap-punching. Malolactische gisting. Rijping in roestvrijstalen vaten en eiken vaten gedurende 18 maanden.

Geur/smaak: duidelijk heldere granaatkleur. Krachtige neus op zwarte fruitaroma’s (bramen, zwarte bessen), evenals mentholated tonen. Intensiteit fruit in de mond met zwarte fruittonen (blackurrant, bramen, bosbes), evenals mentholated, houten, cacao- en notenaroma’s.

Combineren met: deze vintage kan ondermeer worden genoten met een geroosterd hert met kruiden, groenten en krieltjes.

Advies: decanteren.

Drinkbaar: nu tot 2029.

Romanin Rouge 2023
IGP Alpilles

Puur vers rood fruit

Bodem: bruine kalksteen colluviale grond, zandig grind.

Druivenrassen: Syrah 40%, Grenache Noir 34%, Mourvèdre 26%.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst. Vinificatie tussen 24 en 26°C met totale maceratie van 21 tot 28 dagen. Dagelijkse cap-punching. Alcoholische gisting gevolgd door malolactische gisting. Rijping in roestvrijstalen vaten gedurende 5 maanden.

Geur/smaak: heldere granaatkleur met paarse accenten. De aromatische neus onthult vers rood fruit zoals bosbessen en zwarte bessen, alsmede rijp fruit zoals gestoofde aardbei. De smaak is soepel met gastronomische en rokerige tonen.

Combineren met:  deze cuvée past perfect bij geroosterde kwartel vergezeld van walnoten en pruimen.

Drinkbaar: nu tot 2026.

Romanin Rosé 2023
IGP Alpilles

Het zomerse gevoel bij je in huis

Bodem: bruine kalksteen colluviale grond, zandig grind.

Druivenrassen: Grenache Noir 57%, Counoise 20%, Cabernet Sauvignon 15%, Syrah 8%.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst en vervolgens afgekoeld in een koude ruimte (ongeveer 10 °C) gedurende 24 uur. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18 en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping op fijne droesem gedurende 5 maanden in roestvrijstalen vaten, met droesem roeren.

Geur/smaak: de kleur is mooi helder roze met zalmreflecties. De neus is aromatisch met tonen van rood fruit zoals framboos en gestoofde aardbei, alsmede exotisch fruit zoals passievrucht. De smaak is fris met een mooie lange afdronk.

Combineren met: deze cuvée past perfect bij een zomerse salade vergezeld van geitenkaascroutons

Drinkbaar: nu tot 2026.

ROMANIN BLANC 2023
IGP ALPILLES

Een weelderige Blanc

Bodem: kalksteen, zand-siltige klei.

Druivenrassen: Rolle 100%

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst en vervolgens afgekoeld in een koelcel (ongeveer 10 °C) gedurende 24 uur. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18 en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping op fijne droesem gedurende 5 maanden in roestvrijstalen vaten, met droesem roeren.

Geur/smaak: de kleur is lichtgeel met groene accenten. In de neus vormen exotische tonen van lychee, citrusvruchten en honing dit aangename boeket. De smaak is intens en complex met een balans tussen volume en spanning wat een mooie en zeer weelderige afdronk geeft.

Combineren met: deze cuvée is ideaal met een gegrilde zeebaars.

Drinkbaar: nu tot 2026.

CHÂTEAU ROMANIN HUILE D’OLIVE VIERGE OLIVES MATURÉES (oogst 2021)
A.O.P. HUILE D’OLIVE DE LA VALLÉE DES-BAUX-DE-PROVENCE

Vloeibaar goud voor liefhebbers van gerijpte olijven

Naast prachtige, biodynamische wijnen produceert Château Romanin ook biodynamische olijfolie die gecertificeerd is door Demeter. Het ‘vloeibare goud’ – zoals de olijfolie in de Provence wordt genoemd – uit Vallée Des-Baux-de-Provence – bevat 5 olijfvariëteiten, te weten Aglandau of Béruguette, Grossane, Salonenque, Picholine en Verdale. 

Oogst: de biodynamische olijven werden geplukt tijdens de veraison periode van oktober tot december en vervoerd naar de molen en voor een paar dagen opgeslagen in kratten uit de buurt van licht en zuurstof. Onder deze omstandigheden begint het delicate werk van het fermenteren van de olijven tot anaerobiose (beschut tegen zuurstof). Om deze smaak van zwarte olijf uit de molensteenmolens van onze voorouders te herontdekken, zijn knowhow en gevoeligheid in het beheer van de typiciteit noodzakelijk. Dit is nogal een kunst.

Geur/smaak: “gekonfijte olijven, zwarte tapenade, cacao, peper, truffel. In de mond is deze olie evenwichtig en intens met een gevoel van zoetheid. Een gastronomische olijfolie voor liefhebbers van gerijpte olijven”. 


Domaine de Métifiot

Verscholen achter de Avenue Vincent van Gogh aan de D5 in Saint-Remy-de-Provence ligt tegen de uitlopers van de Alpilles het wijndomein waar Benoît Bateman sinds 2019 de scepter zwaait. Benoît had maar één doel: het maken van superieure biologische wijnen én onderscheidend voor de Provence. Nu, 4 jaar later, staat er een volwassen wijnbedrijf dat inmiddels veel prijswinnende wijnen produceert.

domaine de métifiot – collection 100%, cuvee syrah rouge 2020
igp alpilles

Le grandeur de Provence

Druivenras: Syrah 100%.

Alcoholische graad: 14,5° vol.

Vinificatie/rijping: er is uitsluitend in de ochtend geoogst om de aroma’s te behouden. Pre-fermentatie koude maceratie in roestvrijstalen tanks gedurende 48 uur gevolgd door alcoholische en malolactische fermentatie. De maceratie duurt 4-5 weken in roestvrijstalen tanks. Rijping op fijne droesem gebeurt in betonei (49%), 500 L half-muids (27%) en vat (24%) gedurende 10 maanden.

Geur/smaak: robijnrood, intens en diep met paarse reflecties. Subtiel en delicaat op geuren van rode bessen (framboos, bes, rijpe kers, zoethoutjam). Violettinten bloeien dit boeket van aroma’s. Mooie complexiteit, de tannines zijn fijn en zijdeachtig. De rode vruchten bevinden zich in het midden van de mond en de afdronk wordt gekenmerkt door de rokerige, pittige witte peperkant.

Combineren met: geroosterde duif met champignons, gestoofd spek op een bedje van aardappel, Rocamadour kaas.

Drinkbaar: nu tot 2030.

domaine de métifiot – collection aop rouge 2022
a.o.p. les baux-de-provence

Majestueuse Grand Vin

Druivenrassen: Syrah, Grenache Noir, Cabernet Sauvignon.

Alcoholische graad: 14,5° vol.

Vinificatie/rijping: handmatige oogst alleen in de ochtend om de aroma’s te behouden. De ontsteelde druiven worden gesorteerd om alleen de rijpe bessen te bewaren voordat ze naar de betonnen vaten worden overgebracht. Elke druivensoort wordt individueel gevinificeerd. De alcoholische gistingstemperatuur wordt geregeld op 22°C en loopt geleidelijk op tot 28°C om de aroma’s zoveel mogelijk te behouden. Overpompen wordt dagelijks uitgevoerd met wat ponsen om de extractie van tannines en kleurstoffen mogelijk te maken. De maceratie kan tot 5 weken duren, afhankelijk van de druivensoort, waardoor de wijn kan rijpen. De wijn wordt voornamelijk gerijpt in vaten, aangevuld met een betonnen ei, en 15% nieuwe vaten gedurende 18 maanden.

Geur/smaak: de kleur is granaat met amberkleurige reflecties. De neus is subtiel met tonen van aardbeien en witte peper. De smaak geeft een intense rijpheid van rood fruit op tonen van bramen en gekonfijte kersen met een peperige en kaneelachtige afdronk.

Combineren met: de cuvée laat zich goed combineren met gevulde aubergine en mooi rood vlees.

Drinkbaar: nu tot 2030.

domaine de métifiot – collection aop rose 2023
a.o.p. les baux-de-provence

Delicate rosé

Druivenrassen: Grenache Noir en Cinsault.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: oogst alleen in de ochtend om de aroma’s te behouden. Delicate extractie van sap met een inerte pneumatische pers. Pre-fermentatie koude maceratie in roestvrijstalen tanks gedurende 48 uur. Langzame alcoholische fermentatie bij lage temperatuur in thermo gereguleerde roestvrijstalen tanks en halve muids voor meer complexiteit. Malolactische gisting wordt niet uitgevoerd om de versheid te behouden. Rijping gedurende 7 maanden in roestvrijstalen vaten.

Geur/smaak: de wijn is licht met schitterende zalmroze kleur. De neus is subtiel en delicaat op aroma’s van rode bessen, framboos en wilde aardbei. In de smaak is een mooie complexiteit aanwezig met smaken van schil en rode bessen, die zorgen voor een lange, elegante afdronk.

Combineren met: deze cuvée past goed bij vissoep, lamsstoofpot of heerlijk bij aardbeien.

Drinkbaar: nu tot 2026.

domaine de métifiot – collection aop blanc 2023
a.o.p. les baux-de-provence

Top Côtes de Provence Blanc

Druivenrassen: Rolle, Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: Oogst alleen in de ochtend om de aroma’s te behouden. Delicate sapextractie met een inerte pneumatische pers. Koude bezinking om alleen de fijne droesem te bewaren. Alcoholische gisting in betonnen ei, stenen pot en demi-muids voor meer complexiteit. Malolactische gisting wordt niet uitgevoerd om de versheid te behouden. Regelmatige batonnage op fijne droesem in halve muids. Rijping van 7 maanden in zandstenen pot om deze mineraliteit en spanning te behouden.

Geur/smaak: de wijn is helder van kleur met gouden accenten. De neus is expressief met tonen van abrikoos en grapefruit. In de smaak een mooie balans met tonen van citroen en verbena, die een zijdezachte afdronk achterlaten.

Combineren met: deze cuvée past goed bij rode mul, artisjokrisotto en Cevennes pelardon.

Drinkbaar: nu tot 2027.

domaine de métifiot – collection les essentiels rouge 2022
igp alpilles

Een robuuste volbloed

Druivenrassen: Syrah, Merlot, Marselan en Grenache Noir.

Alcoholische graad: 13,5° vol.

Vinificatie/rijping: de oogst vind in de nacht plaats om de aromavoorlopers en het fruit te behouden. De ontsteelde druiven worden gesorteerd voordat ze worden overgebracht naar de betonnen vaten. De alcoholische gistingstemperatuur stijgt geleidelijk en wordt geregeld om de aroma’s van de variëteit zoveel mogelijk te behouden. Overpompen wordt dagelijks uitgevoerd om de extractie van tannines en kleurstoffen mogelijk te maken. De maceratie duurt ongeveer één tot twee weken, wat de wijn een zijdeachtigheid geeft met een vermogen om te rijpen. De wijn wordt gevinifieerd en rijpt 90% in betonnen vaten en 10% in eiken vaten.

Geur/smaak: de wijn is paars, robijn van kleur met paarse reliëfs. In de neus een rijk bouquet, aromatische mand met rood en zwart fruit, steenvruchten. De smaak is vol, rond, diep en gulzig tegelijk , rijke smaken, bramen en viooltjes.

Combineren met: de cuvée is een ideale begeleider bij gegrild vlees met tijm, aubergine en Parmezaan.

Drinkbaar: nu tot 2028.

domaine de métifiot – collection les essentiels rose 2023
igp alpilles

Onbekende elegantie

Druivenrassen: Grenache Noir, Cinsault, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: de oogst vind in de nacht plaats om de aromatische voorlopers te bewaren. Zachte extractie van het sap gevolgd door een statische bezinking van 48 uur koud. Langzame alcoholische gisting bij lage temperatuur om de finesse van de sappen te behouden. Malolactische fermentatie wordt niet uitgevoerd om spanning en frisheid in de mond te houden.

Geur/smaak: lichtroze en helder met een roze bloembladkleur. De neus is subtiel en gulzig met lichte tonen van rode bessen. De smaak is complex met  veel frisheid in de afdronk en finesse die tonen van rood fruit onthullen met een vleugje witte perzik.

Combineren met: als aperitief, bij Aziatische gerechten, gegrilde kip met kruiden en een salade van aardbeien met basilicum.

Drinkbaar: nu tot 2027.

domaine de métifiot – collection les essentiels blanc 2023
igp alpilles

Een ‘Alpilles’ roosje

Druivenrassen: Rolle, Viognier, Chardonnay, Grenache Blanc, Roussanne en Marsanne.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: zachte extractie van het sap gevolgd door een statische bezinking van 48 uur koud. Langzame alcoholische gisting bij lage temperatuur om de finesse van de sappen te behouden. Malolactische fermentatie wordt niet uitgevoerd om spanning en frisheid in de mond te houden.

Geur/smaak: de wijn is felgeel en helder van kleur. De neus is fris, mooie intensiteiten van citrus en bloemige tonen. De smaak is evenwichtig en harmonieus met citrusaroma’s, een volle afdronk.

Combineren met: als aperitief, bij gefrituurde calamares, tonijn à la plancha, geitenkazen.

Drinkbaar: nu tot 2026.

domaine de métifiot – collection m by métifiot rose 2023
igp alpilles

Terrasjes-gevoel

Druivenrassen: Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rolle en Mourvèdre.

Alcoholische graad: 13,5° vol.

Vinificatie/rijping: de druiven zijn afkomstig van het terroir van de Alpilles. Na de oogst worden de druiven direct geperst met controle van koude en zuurstof om aroma’s te behouden. Strikte bezinking door koude gedurende 48 uur. Alcoholische gisting in roestvrijstalen tanks bij temperaturen tussen 14 en 16 ° C. Geen malolactische gisting.

Geur/smaak: de wijn is helder en briljant met reflecties van rozenblaadjes. In de neus delicaat en precies met tonen van kleine witte bloemen en witte meloen. In de smaak rijke en krachtige onthullende aroma’s van wit fruit met een aangename mineraliteit.

Combineren met: deze cuvée past uitstekend bij saté van rundvlees, sushi, tomaat carpaccio met mozzarella en basilicum.

Drinkbaar: nu tot 2026.

domaine de métifiot – collection m by métifiot blanc 2023
igp alpilles

Een zomers ‘snoepje’

Druivenrassen: Rolle, Clairette, Viognier en Chardonnay.

Alcoholische graad: 13° vol.

Vinificatie/rijping: de druiven zijn afkomstig van het terroir van de Alpilles. Na de oogst worden de druiven direct geperst met controle van koude en zuurstof om aroma’s te behouden. Statisch bezinking door koude gedurende 72 uur. Alcoholische gisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij temperaturen tussen 14 en 16 °. Malolactische gisting wordt niet uitgevoerd.

Geur/smaak: de wijn is licht en helder van kleur met gouden accenten. In de neus mineralen, fris, citrustonen en aroma’s van witvlezig fruit. De smaak is soepel, evenwichtig en lange afronk met aroma’s van witvlezig fruit.

Combineren met: deze cuvée past goed bij zwaardvisfilet met citroenschil, octopus stoofpot, peer tarte tatin.

Drinkbaar: nu tot 2026.

domaine de métifiot, carrement huile d’olive
a.o.p. vallée des baux de provence

Vloeibaar goud

Verspreid over 9 ha van het landgoed wordt de olijfgaard – net als in de wijngaard – uitgevoerd in de biologische landbouw onder de AOP Vallée des Baux de Provence. De olijfolie en is samengesteld uit de variëteiten picholine, aglandeau, grossane, salonenque en bouteillan.

De oogst wordt 100% handmatig uitgevoerd om de beste “groene fruitigheid” van de appellatie te verkrijgen. De olijfolie is extra vierge, geëxtraheerd in 1e koude persing en van superieure kwaliteit.


Mas Sainte Berthe

In Vallée des Baux ligt tussen het gebergte, de vele pijnbomen en olijfbomen, de wijngaard van Mas Sainte Berthe. De afgelopen jaren is hard gewerkt voor over te gaan tot biologische wijnbouw. Vanaf het oogstjaar 2023 zijn de wijnen van Mas Sainte Berthe officieel biologisch gecertificeerd en dat is een erkenning voor de visie en passie van eigenaar Olivier Rolland.

MAS SAINTE BERTHE – LA CHAPELLE ROUGE 2020
A.O.P. LES BAUX-DE-PROVENCE

Elegantie ten top

Druivenrassen: Cabernet Sauvignon 33%, Syrah 33%, Grenache Noir 34%.

Alcoholische graad: 14,5° vol.

Oogst: de druiven zijn handmatig geplukt en afkomstig van wijnranken die gemiddeld 45 jaar oud zijn.

Vinificatie/rijping: de wijn is gerijpt in nieuwe eiken vaten gedurende 12 maanden in de kelder van de cave. De vinificatie van de aparte druivenrassen heeft plaatsgevonden gedurende 12 tot 20 dagen. De blending vond plaats aan het einde van de malolactische fermentatie met een lichte filtratie voor het bottelen.

Geur/smaak: met een zeer donkere kleur biedt deze wijn aroma’s van rijp rood fruit. De smaak biedt een prachtige complexiteit waarbij de rijping in hout goed gemengd en uitgebalanceerd is.

Combineren met: lamsvlees uit de Alpilles, wild of mooi rood vlees.

Advies: decanteren.

Drinkbaar: nu tot 2030.

MAS SAINTE BERTHE – TRADITION ROUGE 2021
A.O.P. LES BAUX-DE-PROVENCE

Je proeft het rijpe fruit uit Vallée des Baux

Druivenrassen: Grenache Noir 45%, Syrah 27%, Cabernet Sauvignon 28%.

Oogst: de druiven zijn handmatig geplukt in de periode van 30 augustus tot 16 september 2021.

Alcoholische graad: 14,5° vol.

Vinificatie/rijping: de laatste 2 vermelde druivenrassen hebben 12 maanden een houten vatrijping gehad.

Geur/smaak: de kleur is paars en de neus verraad de afkomst van de wijn met de geuren van het omliggende struikgewas uit de Vallée-des- Provence. De afdronk met prachtig rijp, rood fruit en een mooie, zachte ronding doet je verlangen naar een volgend slokje.

Drinkbaar: nu tot 2026.

MAS SAINTE BERTHE – PASSE-ROSE 2023
A.O.P. LES BAUX-DE-PROVENCE

Gastronomische rosé

Druivenrassen: Grenache Noir 76%, Cinsault 11%, Cabernet Sauvignon 7%, Syrah 3%, Mourvèdre 3%.

Alcoholische graad: 13° vol.

Oogst: de druiven zijn handmatig geplukt in de periode van 23 augustus tot 14 september 2023.

Geur/smaak: een mooie lichtroze (vlees)kleur, typisch Provence. De neus is overwegend witvlezig fruit, perzik, peer. De smaak is vol, hebzuchtig en met een intense afdronk: tijm, lavendel, de herkomst van de wijn wordt verraden. Een echte, frisse ‘good feeling’ rosé uit de Provence.

Combineren met: deze wijn laat zich uitstekend begeleiden bij wit vlees of als begeleiding van Provençaalse gerechten zoals mediterrane mul of bouillabaisse. Maar ook bij de Aziatische keuken doet deze gastronomische wijn het erg goed.

Drinkbaar: nu tot medio 2025.

MAS SAINTE BERTHE – tradition BLANC 2023
IGP ALPILLES

Strak en (h)eerlijk”

Druivenrassen: Grenache Blanc 46%, Sauvignon Blanc 37%, Ugni Blanc 10%, Rolle 7%.

Alcoholische graad: 13,5° vol.

Oogst: de druiven zijn handmatig geplukt in de periode van 22 augustus tot 6 september 2023.

Vinificatie/rijping: de Sauvignon Blanc en de Rolle worden geschraapt en geweekt in de schillen gedurende 4 tot 6 uur bij 10°. De andere twee variëteiten worden gemaakt door eerste, natuurlijke persing.

Geur/smaak: met een heldere, lichtgroene kleur, een expressieve neus met een overwegend fruitig gevoel, brengt deze wijn een mooie complexiteit en een goede balans tussen volume en frisheid in de mond.

Combineren met: droom even weg in de Provence in combinatie met gegrilde vis, schaaldieren, een geitenkaas of gewoon heerlijk als aperitief.

Drinkbaar: nu tot medio 2025.


Domaine de La Vallongue

Aan de zuidkant van Les Alpilles liggen, nabij het kunstenaars dorpje Eygalières, de wijn- en olijfgaarden van Domaine de La Vallongue. Jaar na jaar worden op dit Domaine biodynamische kwaliteitswijnen en olijfolies geproduceerd.

Domaine de la vallongue – Pierres cassÉes 2017
A.o.p. les baux de provence

Power van rijp, rood fruit en finesse van vanille

Bodem: klei-kalksteenachtig.

Druivenrassen: Syrah, Cabernet Sauvignon en Grenache Noir.

Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 50 jaar.

Alcoholische graad: 14,5° vol.

Vinificatie/rijping: traditioneel 3 weken tot 1 maand in roestvrijstalen vaten. Daarna rijping gedurende 12 maanden in eiken vaten.

Geur/smaak: de biodynamische wijn heeft een mooie, intens en glanzende, robijnrode kleur. Het boeket is intens en rijke tonen van zwarte bessen, pruimen, bramen en peper die elegant gecombineerd worden met vanille en geroosterde tonen. De tannines zijn zijdezacht en dragen de fijn houtachtige aroma’s weg.

Combineren met: deze robuuste wijn laat zich uitstekend combineren met Tournedos Rossini en Lamsbout.

Advies: decanteren.

Drinkbaar: nu tot 2032.

domaine de la vallongue – les callans rosé 2021
igp alpilles

De ideale rosé voor elk moment

Druivenrassen: Grenache, Cinsault, Syrah.

Alcoholische graad: 12,5° vol.

Vinificatie/rijping: zachte persing en fermentatie bij lage temperatuur

Geur/smaak: deze wijn heeft een bleke kleur en een prachtige schittering. Explosieve en intense geur van vruchten met wit vlees en exotisch fruit. In de mond, hetzelfde aromatische palet, met een afdronk op passievrucht, mango, zeer uitgesproken, een sterke aromatische persistentie en een lange afdronk. Een frisse, gespannen, explosieve wijn.

Combineren met: Aziatische keuken of bij uitstek als aperitief.

Drinkbaar: nu tot 2024.

domaine de la vallongue – grossane 100% (oogst 2021)
Huile d’olive de france extra vierge

Gras en boter

Sinds 2015 produceert Domaine de La Vallongue, naast prachtige biodynamische wijnen, ook biodynamische olijfolie. Aan de voet van de Alpilles liggen – in een microklimaat – de uitgestrekte olijfgaarden.

De Grossane wordt als laatste olijf handmatig geplukt en is daardoor tevens de moeilijkst te produceren olijfolie voor een monocépage.

Geur/smaak: deze biodynamische olijfolie heeft een citrus en bloemig, kruidachtige geur. De smaak van aroma’s van artisjok en perzik. De olijfolie is zacht van smaak en heeft geen bitters. Een delicate aanvulling in iedere keuken.

Houdbaar: tot medio 2024.