Meteen naar de inhoud

Assortiment

Château Romanin

Château Romanin

Biodynamische wijncultuur ………..

Mas Sainte Berthe

Beredeneerde wijnbouw ………..

La Vallongue

Biodynamische wijncultuur ………..

Domaine de Métifiot

De weg naar biodynamische wijncultuur ………..

Château Lauzade
Château Lauzade

Château Lauzade

HVE3 gecertificeerd ………..

Wijnpakket

Periodiek wordt een exclusief wijnpakket samengesteld.

Overige informatie

Wilt u informatie over de wijnen of heeft u andere vragen?


Château Romanin

Château Romanin Grand Vin Rouge 2015
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een grote wijn naar je hart

De weinig tot zeer steenachtige kleigrond, in de uitlopers van de Alpilles, biedt een ideaal terroir voor deze Grand Vin die dicht bij je hart zit. De jaargang 2015 heeft in mei 2020 een gouden medaille ontvangen tijdens het Concours des Vin ‘Terre de Vins’ en kreeg in oktober 2020 een beoordeling van 9+ (sterwijn) van De Grote Hamersma. Hamersma schreef: “Les-Baux-de-Provence ….. toeristendorpje. Kan natuurlijk laksheid in de hand werken. Maar daar is in deze niets van te proeven. Schitterend rood afkomstig van wijngaarden met de voetjes in grimmige grond. Rijp en fijn fruit. De tannines subtiel en timide. Een echte Grand Vin”.


De druivenrassen – Syrah, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon en Grenache – geven karakter en finesse aan deze wijn, die minstens 18 maanden in grote houten vaten wordt gerijpt, in het hart van de wijnmakerij. Deze wijn van hoge kwaliteit is in totale resonantie met het hart van het land van de Provence.

Drinkbaar: nu tot 2030.

Château Romanin Grand Vin Rosé 2021
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een gunstig terroir voor een Grand Vin

De wijn is een blend van Grenache 58%, Mourvèdre 24%, Syrah 12% en Counoise 6%.

De ruïnes van Château Romanin liggen aan de uitlopers van het gebergte Alpilles. De wijngaard is geplant in zeer kiezelrijke bodems bestaande uit klei, slib en kalksteen, waarin de druivenvariëteiten van de appellation gedijen. De variëteiten worden geteeld met behulp van biodynamische praktijken en de druiven worden met de hand geplukt om hun onderscheidende karakters te behouden en te laten schijnen. De wijnen rijpen in een ondergrondse ‘kathedraal’ in perfecte harmonie met het Provence terroir.

De Château Romanin Grand Vin Rosé 2021 is lichtroze en helder van kleur wat het deze Grand Vin een mooie glans geeft. De neus is subtiel met geuren van aardbeien en bramen. Aroma’s van mandarijn, grapefruit en citroen verstrengelen zich in een mooie royale ronding. De eerste aanzet is levendig en teder tegelijk. De wijn onthult een intense afdronk met mineraliteit en een zoute afdronk hetgeen onderscheidend is voor de Château Romanin-wijnen. Deze cuvée is ideaal met een gegrilde zeebaars vergezeld van knapperige groenten.

In juni 2022 heeft de Grand Vin Rosé 2021 een gouden medaille ontvangen tijdens het Decanter World Wine Awards 2022 (score 95/100) én tijdens het Concours des Vins Terre de Vins 2022.

Drinkbaar: nu tot 2024.

Château Romanin Grand Vin Blanc 2020
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Finesse en harmonie…

Bodem: zandige, silty-klei

Druivenrassen: Rolle 55%, Roussanne 30%, Clairette 11% et Grenache Blanc 4%

Alcoholische graad 13,5° vol

Vinificatie en rijping: handmatige oogst, gekoeld in de koelcel (10°C ongeveer) gedurende 24 uur. Handmatig sorteren van trossen. Langzaam persen van hele trossen. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18°C en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping op droesem gedurende 8 maanden in roestvrijstalen vaten, met roeren van de droesem.

Geur/smaak: lichtgouden kleur. De neus gaat eerst over op citrusgeuren zoals citroen en grapefruit, daarna op aroma’s van witte bloemen en verse hazelnoten. De aanzet op het gehemelte is elegant en soepel en onthult aroma’s van witte perzik en abrikoos. De zoute afdronk bevestigt een uitgesproken en licht zure mineraliteit.

Combineren met: deze cuvee zou worden gewaardeerd met ravioli met artisjokcrème en zijn parmezaanse emulsie of met een kleine cake van gevogeltelever en zijn gemalen tomaten, vergezeld van seizoensgroenten.

Een grootse Grand Vin Blanc uit de Provence.

In juni 2022 heeft de Grand Vin Blanc 2020 een zilveren medaille ontvangen tijdens het Decanter World Wine Awards 2022 met een score 93/100.

Drinkbaar: nu tot 2025.

Château Romanin – La Chapelle Rouge 2019
A.O.P. Les Baux-de-Provence

Een elegante en vurige wijn

Bodem:  kalksteen, zand-silty klei, grind

Druivenrassen: 82% Syrah, 12% Cabernet Sauvignon en 6% Mourvèdre.

Alcoholische graad: 14° vol

Vinificatie en rijping: handmatige oogst. Alcoholische gisting tussen 24 en 26C met een totale maceratie van 20 tot 25 dagen. Dagelijks cap-punching. Malolactische gisting. Rijping in roestvrijstalen vaten en eiken vaten gedurende 18 maanden.

Geur/smaak: Duidelijk heldere granaatkleur. Krachtige neus op zwarte fruitaroma’s (bramen, zwarte bessen), evenals mentholated tonen. Intensiteit fruit in de mond met zwarte fruittonen (blackurrant, bramen, bosbes), evenals mentholated, houten, cacao- en notenaroma’s.

Combineren met: deze vintage kan ondermeer worden genoten met een geroosterd hert met kruiden, groenten en krieltjes.

Drinkbaar: nu tot 2029.

Romanin Rouge 2021
IGP Alpilles

Puur rood fruit

Bodem: Bruine kalksteen colluviale bodem, zandig grind.

Druivenrassen: Syrah 65% en Mourvèdre 35%

Alcoholische graad: 13% vol

Vinificatie en rijping: Handmatige oogst, gekoeld in koelcel (ongeveer 10°C) gedurende 24u. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18 en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping gedurende 5 maanden in roestvrijstalen vaten, met roeren van de droesem.

Geur/smaak: De kleur is robijnrood met een prachtige glans. De neus onthult zwarte vruchten zoals pruim, zwarte bes en braam en vervolgens rood fruit zoals aardbei en rode bes. De afdronk is intens en fluweelachtig met rokerige en gegrilde tonen.

Eten en wijn combineren: Deze cuvée past perfect bij een mooie schotel van charcuterie en belegen kazen.

Drinkbaar: nu tot 2025.

Romanin Rosé 2021
IGP Alpilles

Het zomerse gevoel bij je in huis

Bodem: bruine kalksteen colluviale bodem, zandig grind.

Druivenrassen: Grenache 65%, Mourvèdre 23% en Cabernet sauvignon 12%

Alcoholische graad: 13% vol

Vinificatie en rijping: handmatige oogst, gekoeld in koude ruimte (ongeveer 10°C) gedurende 24u. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18 en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping op fijne droesem gedurende 5 maanden in roestvrijstalen vaten, met roeren van de droesem.

Geur/smaak: de kleur is framboosroze met een prachtige glans. De neus is aromatisch met tonen van rood fruit zoals wilde aardbei en rode bes. In de mond is de aanzet pittig en hebzuchtig. Kersen en zwarte bessen vermengen zich met citrusvruchten (grapefruit en citroen) wat leidt tot een mooie smaakvolle afdronk.

Combineren met: deze cuvée is perfect bij zonnige aperitieven zoals tapas of bij een chocoladetaart.

Drinkbaar: nu tot 2024.

ROMANIN BLANC 2021
IGP ALPILLES

Exclusiviteit in Pays Bas

Deze wijn is een monocépage van 100% Rolle en heeft tot 2021 nimmer het Franse land verlaten. Door de beperkte productie werd deze wijn vergeven aan de gerenommeerde restaurants in de Provence. De jaargang 2020 vond haar exclusieve introductie in Nederland in februari 2021.

Bodem: Zand-silty klei.

Druivenras: Rolle 100%

Alcoholische graad: 13% vol

Vinificatie en rijping: handmatige oogst, gekoeld in koude ruimte (ongeveer 10°C) gedurende 24u. Natuurlijke koude bezinking bij 10°C en alcoholische gisting tussen 18 en 20°C in roestvrijstalen vaten. Geen malolactische gisting. Rijping op fijne droesem gedurende 5 maanden in roestvrijstalen vaten, met roeren van de droesem.

Geur/smaak: de kleur is lichtgeel met groene accenten. In de neus vermengen citroen en grapefruit zich met geuren van witte bloemen zoals acacia en lelietje-van-dalen. De eerste aanzet is mineraal en licht zuur. De innemende gulzigheid onthult aroma’s van exotisch fruit en de afdronk is zout.

Combineren met: deze cuvée is ideaal bij schaal- en schelpdieren.

Drinkbaar: nu tot 2024.

CHÂTEAU ROMANIN HUILE D’OLIVE VIERGE OLIVES MATURÉES
A.O.P. HUILE D’OLIVE DE LA VALLÉE DES-BAUX-DE-PROVENCE

Vloeibaar goud voor liefhebbers van gerijpte olijven

Naast prachtige, biodynamische wijnen produceert Château Romanin ook biodynamische olijfolie die gecertificeerd is door Demeter. Het ‘vloeibare goud’ – zoals de olijfolie in de Provence wordt genoemd – uit Vallée Des-Baux-de-Provence – bevat 5 olijfvariëteiten, te weten Aglandau of Béruguette, Grossane, Salonenque, Picholine en Verdale. 

De olijven werden geplukt tijdens de veraison periode van oktober tot december en vervoerd naar de molen en voor een paar dagen opgeslagen in kratten uit de buurt van licht en zuurstof. Onder deze omstandigheden begint het delicate werk van het fermenteren van de olijven tot anaerobiose (beschut tegen zuurstof). Om deze smaak van zwarte olijf uit de molensteenmolens van onze voorouders te herontdekken, zijn knowhow en gevoeligheid in het beheer van de typiciteit noodzakelijk. Dit is nogal een kunst.

De smaaknotitie: “gekonfijte olijven, zwarte tapenade, cacao, peper, truffel. In de mond is deze olie evenwichtig en intens met een gevoel van zoetheid. Een gastronomische olijfolie voor liefhebbers van gerijpte olijven”. 


Mas Sainte Berthe

MAS SAINTE BERTHE – LOUIS DAVID ROUGE 2015
A.O.P. LES BAUX-DE-PROVENCE

Een ode aan Louis

De wijn is een blend van Cabernet Sauvignon 46%, Syrah 28%, Grenache 26%.

Deze blend is vernoemd naar de oprichter van Mas Sainte Berthe, monsieur Louis David en de druiven zijn geselecteerd van de oudste wijnranken (30-50 jaar). Deze wijn is gerijpt in nieuwe eiken vaten gedurende 12 maanden in de kelder van de cave. De vinificatie van de aparte druivenrassen heeft plaatsgevonden gedurende 12 tot 20 dagen. De blending vond plaats aan het einde van de malolactische fermentatie met een lichte filtratie voor het bottelen.

De wijn is donkerrood van kleur en biedt aroma’s van doorstooft zwart, rijp fruit. De afdronk is complex in een prachtige, evenwichtige harmonie.

Drinkbaar: 5 tot 10 jaar na de oogst.

MAS SAINTE BERTHE – TRADITION ROUGE 2020
A.O.P. LES BAUX-DE-PROVENCE

Je proeft het rijpe fruit uit Vallée des Baux

De wijn is een blend Grenache Noir 45%, Syrah 27%, Cabernet Sauvignon 28%.

De druiven zijn handmatig geplukt in de periode van 1 tot 18 september 2020.

De laatste 2 vermelde druivenvariëteiten hebben 12 maanden een houten vatrijping gehad. De blend heeft een mooie, zachte ronding.

De kleur is paars en de neus verraad de afkomst van de wijn met de geuren van het omliggende struikgewas uit de Vallée-des- Provence. De afdronk met prachtig rijp, rood fruit doet je verlangen naar een volgend slokje.

Drinkbaar: nu tot 2025.

MAS SAINTE BERTHE – PASSE-ROSE 2021
A.O.P. LES BAUX-DE-PROVENCE

Gastronomische rosé

De wijn is een blend van Grenache Noir 69%, Syrah 13%, Cabernet Sauvignon 8%, Cinsault 5% en Mourvèdre 5%.

De druiven zijn handmatig geplukt in de periode van 25 augustus tot 5 september 2021.

Een mooie lichtroze (vlees)kleur, typisch Provence. De neus is voornamelijk wit fruit, perzik, peer. De afdronk is intens en innemend: tijm, lavendel, de herkomst van de wijn wordt verraden. Een echte, frisse ‘good feeling’ rosé uit de Provence.

Deze gastronomische wijn laat zich uitstekend begeleiden bij wit vlees of Provençaalse gerechten zoals mediterrane rode mul of bouillabaisse. Maar ook laat deze rosé zich aangenaam begeleiden bij aromatische kazen.

Drinkbaar: nu tot 2023.

MAS SAINTE BERTHE – tradition BLANC 2021
IGP ALPILLES

Lente-frisheid”

De wijn is een zeldzame blend van 4 witte druivenvariëteiten, te weten Grenache Blanc 51%, Ugni Blanc 18%, Sauvignon Blanc 17%, Rolle 14%.

De druiven zijn handmatig geplukt in de periode van 23 augustus tot 1 september 2021.

De Sauvignon Blanc en de Rolle worden geschraapt en geweekt in de schillen gedurende 4 tot 6 uur bij 10°. De andere twee variëteiten worden gemaakt door eerste, natuurlijke persing.

De Blanc de Blancs heeft een heldere en lichtgroene kleur, een expressieve neus en een fruitig overwicht brengt in de mond een mooie complexiteit en een goede balans tussen volume en frisheid te weeg. Droom even weg in de Provence in combinatie met gegrilde vis, schaaldieren, een geitenkaas of gewoon heerlijk als aperitief.

Drinkbaar: nu tot 2023.

NB Op maandag 30 augustus 2021 heb ik eigenhandig geholpen om de grote trossen Grenache Blanc te plukken. Dus je proeft ook nog een vleugje ‘bloed, zweet én veel plezier’ in deze wijn terug.


Domaine de La Vallongue

Domaine de la vallongue – Pierres cassÉes 2017
A.o.p. les baux de provence

Power van rijp, rood fruit en finesse van vanille

Druivenrassen: Syrah, Cabernet Sauvignon en Grenache

Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 50 jaar.

Bodem: klei-kalksteenachtig

Vinificatie: traditioneel 3 weken tot 1 maand in roestvrijstalen vaten. Daarna rijping gedurende 12 maanden in eiken vaten.

De biodynamische wijn heeft een mooie, intens en glanzende, robijnrode kleur. Het boeket is intens en rijke tonen van zwarte bessen, pruimen, bramen en peper die elegant gecombineerd worden met vanille en geroosterde tonen. De tannines zijn zijdezacht en dragen de fijn houtachtige aroma’s weg. Deze robuuste wijn laat zich uitstekend combineren met Tournedos Rossini en Lamsbout.

Drinkbaar: nu tot 2032.

domaine de la vallongue – romance blanc 2020
igp mediteRanee

Laat je verleiden ….

De wijn is een blend van Chardonnay 60% en Vermentino 40%.

De naam van de wijn verraad direct veel over de beleving. De wijn heeft een lichtgouden kleur met groene reflecties en geuren van verse druiven, roos en lychee. In de mond proef je tonen van grapefruit en citroen. De aromatische en levendige afdronk doet je weg zwijmelen in de zonnige Provence.

Drinkbaar: nu tot 2023.

Domaine de la vallongue – romance rose 2021
igp alpilles

Jouw terras rosé

Druivenrassen: Grenache, Syrah, Cinsault

Vinificatie: fermentatie in thermogereguleerde roestvrijstalen tanks, koude bezinking.

Geur/smaak: een frisse mix, gekenmerkt door rood fruit, van een prachtige levendigheid, verfrissend. Kortom, de zomerse rosé die alle zon van Zuid-Frankrijk uitdrukt.

Drinkbaar: nu tot 2024.

domaine de la vallongue – les callans rosé 2021
igp alpilles

De ideale rosé voor de zomer

Druivenrassen: Grenache, Cinsault, Syrah

Vinificatie: zachte persing en fermentatie bij lage temperatuur

Geur/smaak: deze wijn heeft een bleke kleur en een prachtige schittering. Explosieve en intense geur van vruchten met wit vlees en exotisch fruit. In de mond, hetzelfde aromatische palet, met een afdronk op passievrucht, mango, zeer uitgesproken, een sterke aromatische persistentie en een lange afdronk. Een frisse, gespannen, explosieve wijn. Een aperitiefwijn bij uitstek.

Drinkbaar: nu tot 2024.

domaine de la vallongue – grossane 100% (oogst 2021)
Huile d’olive de france extra vierge

Gras en boter

Sinds 2015 produceert Domaine de La Vallongue, naast prachtige biodynamische wijnen, ook biodynamische olijfolie. Aan de voet van de Alpilles liggen – in een microklimaat – de uitgestrekte olijfgaarden.

De Grossane wordt als laatste olijf handmatig geplukt en is daardoor tevens de moeilijkst te produceren olijfolie voor een monocépage.

Deze olijfolie heeft een citrus en bloemig, kruidachtige geur. De smaak van aroma’s van artisjok en perzik. De olijfolie is zacht van smaak en heeft geen bitters. Een delicate aanvulling in iedere keuken.


Domaine de Métifiot

domaine de métifiot – collection gastronomie rouge 2019
Igp alpilles

Gastronomische Grand Vin

Druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Grenache, Mourvèdre en Syrah

De kleur van de wijn is diep granaatrood. De geur is intens en genereus met aroma’s van rood of zelfs zwart fruit.

De eerste aanzet in de mond is vol en rijk, met een mooie frisheid. De tannines zijn zijdeachtig en elegant, waarbij de rode vruchten domineren. De afdronk is persistent met houtachtige tonen. Een Grand Vin om van te houden.

Drinkbaar: nu tot 2029.

domaine de métifiot – collection les essentiels rouge 2020
igp alpilles

Een robuuste volbloed

De wijn is een blend van Merlot en Marselan.

De druiven zijn in de nacht geoogst om de volle aroma’s en het fruit te behouden. De ontsteelde druiven worden mechanisch gesorteerd voor ze in de betonnen tanks worden geplaatst. Er vind een dagelijkse controle plaats om de extractie van tannines en kleurstoffen mogelijk te maken.

De maceratie duurt ongeveer 2 tot 3 weken, waardoor de wijn kan rijpen. De wijn wordt voor 90% gerijpt in betonnen vaten, roestvrij staal en 10% in nieuwe eiken vaten en 12 maanden later gebotteld.

De kleur van de wijn is paars robijn met paarse reliëfs. De geur is weelderig, aromatisch met een fruitmand van rood en zwart fruit en steenvruchten. De smaak is robuust, rond, diep en gastronomisch met rijke, vol rijpe en paarse smaken.

Deze wijn heeft in 2021 een gouden medaille ontvangen tijdens het concours des vins “Terre des Vins”.

Drinkbaar: nu tot 2026.

domaine de métifiot – collection les essentiels rose 2021
igp alpilles

Onbekende elegantie

Deze Provence rosé is een blend van Grenache Noir, Cinsault, Rolle, Cabernet sauvignon, Mourvèdre en Syrah.

De kleur is lichtroze met paarse reflecties. In de geur tref je fijne aroma’s van witte perziken en acaciabloemen aan. De smaak is fris en knapperig op een toon van klein rood fruit met een zoute afdronk.

Drinkbaar: nu tot 2025.

domaine de métifiot – collection les essentiels blanc 2021
igp alpilles

Een ‘Alpilles’ roosje

De wijn is een blend van Rolle, Viognier en Chardonnay.

De wijn heeft een sprankelende gele kleur met witgouden reflecties. De geur is subtiel en fris op tonen van witte bloemen en witte perziken. De smaak is evenwichtig en harmonieus met aroma’s van citrusvruchten.

Drinkbaar: nu tot 2024.

domaine de métifiot, carrement huile d’olive
a.o.p. vallée des baux de provence

Vloeibaar goud

Verspreid over 9 ha van het landgoed wordt de olijfgaard – net als in de wijngaard – uitgevoerd in de biologische landbouw onder de AOP Vallée des Baux de Provence. De olijfolie en is samengesteld uit de variëteiten picholine, aglandeau, grossane, salonenque en bouteillan.

De oogst wordt 100% handmatig uitgevoerd om de beste “groene fruitigheid” van de appellatie te verkrijgen. De olijfolie is extra vierge, geëxtraheerd in 1e koude persing en van superieure kwaliteit.


Château Lauzade

Château Lauzade Rouge 2018
Côtes de Provence

Een stoere wijn in een stoere fles!

De wijn is een blend van Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 20% en Carignan 20%.

De wulpsheid van de Syrah, de intensiteit van Cabernet Sauvignon en de fruitigheid van de oude Carignan wijnstokken vormen een uitmuntende balans voor deze fluweelachtige rode wijn. In de mond intens rijp rood fruit met lange afdronk.

Drinkbaar: nu tot 2023.

Château Lauzade Rosé 2020
Côtes de Provence

Ongeduldig genot

De wijn is een blend van Grenache Noir 50%, Cinsault 20%, Tibouren 20% en Syrah 10%.

Met zijn flonkerende helderheid is deze rosé een wijn van gulzigheid en ongeduldig genot. De neus onthult aroma’s rijpe vruchten. In de mond proef je nog meer het sappige rode fruit. Een heerlijk glas rosé voor ieder moment.

Drinkbaar: nu tot 2022.

Château Lauzade Blanc 2020
Côtes de Provence

Elegantie en subtiele veelzijdigheid

De wijn is een blend van Semillon 60% en Rolle 40%.

Château Lauzade Blanc is een charmante wijn en is sprankelend helder van kleur. De neus verraad de frisheid van wit fruit en dat geeft de wijn een gevoel van zoetheid en levendigheid. In de mond een explosie van fruit: een plezier momentje. De afdronk is lang en intens en geeft je het ontspannen Provence gevoel.

De wijn laat zich graag vergezellen door schaal- en schelpdieren, geitenkaas en frisse salades.

In mei 2021 heeft de wijn op het Concours des Vins de Provence édition 2021 een zilveren medaille ontvangen.

Drinkbaar: nu tot 2022.