Ga naar de inhoud

Domaine de Métifiot

een jonge parel in saint-rémy-de-provence

Domaine de Métifiot

De geschiedenis van Domaine de Métifiot, gelegen in het hart van de Alpilles in Saint-Rémy-de-Provence gaat terug naar het einde van de 19e eeuw. Het was Jozef de overgrootvader, herder, die met een kudde schapen neerstreek in dit gebied. Zijn zoon Marius en later diens zoon Régis, erfde het, maar al snel werd de kudde gedecimeerd. Het verhaal had daar kunnen eindigen zonder het vechtlustig karakter van de familie!

In 2016, door familieoverdracht, is het Domaine met zijn olijventeeltactiviteit overgedragen aan de uit Parijs afkomstige Benoît en Laurence Bateman. Gehecht aan het familieland, besloten zij om het grote avontuur voort te zetten terwijl zij het wilden verankeren in de uitdagingen van deze tijd en in de samenhang van hun persoonlijkheden. De intentie is om zowel de wijnbouw als olijventeelt in biodynamische vorm te gaan evolueren.

van tijd tot tijd

Wijnbereiding

Domaine de Métifiot ademt transparantie en innovatie uit. Voor de wijnbereiding worden – naar gelang de jaargangen – verschillende materialen en vormen toegepast: tulpvormige eieren in beton, roestvrijstalen vaten, zandstenen potten, om nog maar te zwijgen van, voor afgeknotte vaten het gebruik van hout of een edel materiaal dat bevorderlijk is voor micro-oxygenatie.

In de kelder – noordgericht en half begraven (i.v.m. de toekomstige biodynamische wijncultuur) – staan de imposante vaten onder ideale en gecontroleerde hygrometrische, lichtkracht- en temperatuuromstandigheden. De wijn krijgt “time to time”: tussen de 12 en 24 maanden voor rode wijnen, afhankelijk van de jaargang en tot 12 maanden voor sommige van de witte wijnen onze blanken. Een bezoek aan de kelder prikkelt de zintuigen. Ik was compleet verrast over wat ik allemaal zag bij mijn eerste bezoek.

perfectie ten top

De weg naar goud

Bij Benoît Bateman staat transparantie hoog in het vaandel. Dit zie je terug in alle facetten van het bedrijf. Je komt binnen door een grote glazen deur, je loopt over een glazen vloer en je ziet onder je voeten de wijnkelder, je komt in de wijnshop en ook daar heb je een doorkijkje naar de productieruimte.

Het allermooiste doorkijkje is misschien toch wel het panoramaterras met uitzicht over de wijn- en olijfgaarden, maar ook aan de horizon Palais du Papes in Avignon én aan de rechterzijde het majestueuze zicht op de Mont Ventoux.

Domaine de Métifiot ligt in de Alpilles. De grilligheid van de Alpilles vind je weer terug in het materiaal dat Benoît gebruikt heeft voor de gevel van het gebouw. Maar kijk eens naar de ziel van de fles: ook hier is de grilligheid van de Alpilles zichtbaar. Hoe langer wij rondlopen in deze omgeving en praten met personeelsleden, hoe sterker ons het gevoel van perfectionisme bekruipt.

Dat Benoît in het jaar 2021 al direct één zilveren medaille én 2 gouden medailles heeft ontvangen voor zijn wijnen op toonaangevende concoursen zegt wel iets….. voor Benoît is alleen goud goed genoeg.

De wereld van
Benoît en Laurence Bateman