Ga naar de inhoud

Smaaksensatie

DE SMAAK VAN DE PROVENCE

HERKENBAAR

Is de smaak van Provence wijnen herkenbaar en onderscheidend van wijnen uit andere gebieden in Frankrijk? Het antwoord daarop is ‘JA’.

In de Provence worden druivenvariëteiten verbouwd die uniek zijn voor het zuiden van Frankrijk en die uitstekend gedijen in het warme – wat ziltachtig – klimaat in Zuid Frankrijk. Daar komt nog bij dat de wijngaarden van Château Romanin aan de noordkant van het gebergte Les Alpilles gelegen zijn, waardoor er een microklimaat ontstaat dat zorgt voor optimale ontwikkeling en groei van de druiven. 

Typisch Provence is de druivenvariëteit Rolle. Deze witte druif gedijt goed in het warme klimaat en geeft mooie bloemige- en citrussmaaktonen.

Voor de rosé worden veelal de druivenvariëteiten Grenache, Mourvèdre en Cinsault gebruikt. Een echte Provence rosé is herkenbaar aan zijn lichte zalmkleur, een innemend bloemig bouquet in de neus én een mooie elegante afdronk.

Het genietmomentje

ONDERSCHEIDEND

Bij de rode wijnen komen de klassiekers Syrah, Mourvèdre en Cabernet Sauvignon in beeld. Deze rode druivenvariëteiten ontwikkelen in het microklimaat zoveel smaak en suikers, zodat de wijnmaker ieder jaar weer prachtige rode wijnen kan maken die veelal op grote eiken vaten rijpen.

Een Provence wijn leent zich er bij uitstek voor om rustig met elkaar voor te gaan zitten én vooral van te genieten. Veelal komen hierbij ook weer de zonnige (vakantie) momenten in herinnering boven, waardoor elke slok een genietmomentje oplevert.