Mas Sainte Berthe
Mas Sainte Berthe
Mas Sainte Berthe ligt aan de voet van het beroemde Château des Baux-de-Provence en beslaat 40 hectare wijngaarden.
In de 17e eeuw was het huidige Mas de Sainte Berthe, toen “het huis in de velden”, van de heer van Mollières. Al in 1539 spraken notariële akten over de bouw van een kapel, verbonden aan het lichaam van deze voormalige boerderij.
Deze kapel was gewijd aan Saint Berthe, de patroonheilige van de koortsige. Elk jaar, op 1 januari en op de 1e zondag in mei, kwamen de inwoners van de regio op bedevaart om “verlost te worden van koorts”.
Beredeneerde wijncultuur
Sinds 1950 wordt Mas Sainte Berthe gerund door dezelfde familie. Eigenaar Geneviève Rolland weet met zijn kinderen én oenoloog Christian Nief jaar naar jaar mooie, elegante Provence wijnen te maken. Al ruim 30 jaar wordt hierbij de zgn. ‘beredeneerde’ wijncultuur nagestreefd met een hoge mate van respect voor natuur en mens. In dit proces draagt ook de Mistral een steentje bij door de druiven droog te blazen waardoor geen bestrijdingsmiddelen gebruikt behoeven te worden.
Transitie naar biodynamisch
In 2020 heeft Eduardo Pincheira het stokje van Christian Nief overgenomen en is met zijn jarenlange ervaring als oenoloog direct aan de slag gegaan met het bewerken van het land.
Eduardo heeft de intentie om de akkers van Mas Sainte Berthe in een aantal jaren ‘om te dopen’, zodat biodynamische wijnbouw en olijfteelt mogelijk wordt.
In het jaar 2021 heeft hij hiertoe al een eerste stap gezet. In 2021 is de bodem al zodanig dat er al sprake is van organische wijnbouw. Het jaar 2021 wordt so wie so een heel interessant jaar voor Mas Sainte Berthe. Op basis van de rijke olijvenoogst zal gekeken worden naar een eigen AOP label voor de olijven.
Druiven plukken
Een lang gekoesterde wens kwam in 2021 dan eindelijk uit. Als gevolg van de lockdown en reisbeperkingen konden wij dan eind augustus 2021 eindelijk weer afreizen naar de Provence.
Op maandag 30 augustus 2021 meldde ik mij ’s morgens om 07:00 uur bij Eduardo en ik werd direct voorgesteld aan de plukkers, die als groep al ruim 20 jaar bij elkaar zijn. De zon kwam stralend op en met mijn snoeimes haalde ik de volle trossen Grenache Blanc van de wijnranken. Doordat de trossen veelal vlak boven de bodem hingen werd het voor mij een enorme inspanning om continue met gebogen benen te staan. Ik heb de dag als ‘druivenplukker’ volbracht en kijk daar absoluut met veel plezier op terug. Het was enorm leuk én leerzaam om een dag met de plukkers op te trekken.
Le parcours Pedestre
Vanuit het dorpje Maussane-les-Alpilles bereik je via een afslag op de D27 uiteindelijk Mas Sainte Berthe. De cave is gelegen tussen grote pijnbomen die tevens beschutting geven aan de wijngaarden. Vanaf de cave is een wandelroute over circa 1,6km uitgezet die dwars door de wijngaard loopt. Onderweg kun je genieten van de vegetatieve cyclus van de wijnstokken én het uitzicht op het historische Château des Baux de Provence. Het Château ligt in het autovrije Les-Baux-de-Provence. De “cité historique” trekt jaarlijks vele bezoekers die zich in de warmte te voet een weg banen door de gezellige smalle straatjes met panoramische restaurants, ateliers en souvenirwinkeltjes.
De Vallée Des-Baux-de-Provence wordt omgeven door de uitlopers van het gebergte Alpilles. In de vallei heerst een microklimaat, waardoor de wijnstokken en olijfbomen goed gedijen. Door de warmte rijpen de vruchten ook snel, zodat de pluk van de druiven jaarlijks vaak al eind augustus kan starten.