Mas Sainte Berthe

HET HUIS IN DE VELDEN

Mas Sainte Berthe

Mas Sainte Berthe ligt aan de voet van het beroemde Château des Baux-de-Provence en beslaat 40 hectare wijngaarden.

In de 17e eeuw was het huidige Mas de Sainte Berthe, toen “het huis in de velden”, van de heer van Mollières.  Al in 1539 spraken notariële akten over de bouw van een kapel, verbonden aan het lichaam van deze voormalige boerderij.

Deze kapel was gewijd aan Saint Berthe, de patroonheilige van de koortsige. Elk jaar, op 1 januari en op de 1e zondag in mei, kwamen de inwoners van de regio op bedevaart om “verlost te worden van koorts”.

PASSIE EN BELEVING

Beredeneerde wijncultuur

Sinds 1950 wordt Mas Sainte Berthe gerund door dezelfde familie. Eigenaar Geneviève Rolland weet met zijn kinderen én oenoloog Christian Nief jaar naar jaar mooie, elegante Provence wijnen te maken. Al ruim 30 jaar wordt hierbij de zgn. ‘beredeneerde’ wijncultuur nagestreefd met een hoge mate van respect voor natuur en mens. In dit proces draagt ook de Mistral een steentje bij door de druiven droog te blazen waardoor geen bestrijdingsmiddelen gebruikt behoeven te worden.

GENIETEN IN DE VALLÉE DES BAUX

Le parcours Pedestre

Vanuit het dorpje Maussane-les-Alpilles bereik je via een afslag op de D27 uiteindelijk Mas Sainte Berthe. De cave is gelegen tussen grote pijnbomen die tevens beschutting geven aan de wijngaarden. Vanaf de cave is een wandelroute over circa 1,6km uitgezet die dwars door de wijngaard loopt. Onderweg kun je genieten van de vegetatieve cyclus van de wijnstokken én het uitzicht op het historische Château des Baux de Provence. Het Château ligt in het autovrije Les-Baux-de-Provence. De “cité historique” trekt jaarlijks vele bezoekers die zich in de warmte te voet een weg banen door de gezellige smalle straatjes met panoramische restaurants, ateliers en souvenirwinkeltjes.

De Vallée Des-Baux-de-Provence wordt omgeven door de uitlopers van het gebergte Alpilles. In de vallei heerst een microklimaat, waardoor de wijnstokken en olijfbomen goed gedijen. Door de warmte rijpen de vruchten ook snel, zodat de pluk van de druiven jaarlijks vaak al eind augustus kan starten.