Ga naar de inhoud

Biodynamisch

Aarde, klimaat, planten, dieren en mensen met elkaar verbinden

De wijngaard als een levend organisme

In wijngaarden waar biologisch verbouwde druiven staan wordt geen kunstmest gebruikt om de planten sneller te laten groeien. Ook zijn chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, schimmels of ongedierte verboden. Voor de mensen die in een biologische wijngaard werken is het gezond, omdat zij niet in aanraking komen met bijvoorbeeld pesticiden en andere chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen.

allereerste château

Biodynamische wijncultuur

De biodynamische wijncultuur gaat nog een stap verder ten opzichte van de biologische. Château Romanin heeft sinds 1988 een certificering voor biodynamische wijncultuur en is daarmee het eerste Château in de appellation. Château Romanin ziet de wijngaard als een levend organisme en streeft er naar aarde, klimaat, planten, dieren en mensen met elkaar te verbinden. De stand van de zon, maan, planeten en sterren speelt hierbij een belangrijke rol bij het werk op het land en in de kelder. Zo heeft Château Romanin bij de bouw van de ‘kathedraal’ ook rekening gehouden met de stand van het gebouw ten opzichte van de zon en de maan. Karakteristiek is dan ook de symbolen van de zon, de maan en de sterren op de wijnetiketten en verschillende uitingen in en rondom Château Romanin.

demeter

Controle en regels

Biodynamische wijnen zijn altijd herkenbaar door het symbool van Demeter op het etiket van de fles. Demeter is een organisatie die strenge controle uitoefent op het naleven van de stringente regels voor biodynamische wijncultuur.