Ga naar de inhoud

De weg naar biologische wijnbouw

Foto: Olivier Rolland in de cave van Mas Sainte Berthe

In gesprek met Olivier Rolland, op de foto in de historische cave van Mas Sainte Berthe, gelegen in Vallée des Baux.

Gelegen in het hart van Les Baux-de-Provence AOP, gaat Mas Sainte Berthe zijn laatste jaar van omschakeling naar biologische wijnbouw in en heeft grote ambities voor de komende jaren.

En elf! Met de biologische certificering die wordt voltooid door Mas Sainte Berthe – die zijn laatste jaar van conversie ingaat – zal de hele Appelation Les Baux-de-Provence nu 100% biologisch zijn tegen het einde van het jaar. Het familielandgoed ‘Mas Sainte Berthe’ heeft tot 2020 gewacht alvorens de sprong te wagen en zich aan te sluiten bij zijn collega’s, die in de loop der jaren de een na de ander overtuigden, door het voorbeeld van Noël Michelin, van het domein ‘Les Terres Blanches’, dat nu pionier is.

De komst van Olivier Rolland, aan het roer van Mas Sainte Berthe, versnelde de beweging en formaliseerde een deugdzame aanpak, zelfs als deze niet was gestempeld met het zegel van een certificerende instelling. “Het is eerder een evolutie dan een revolutie“, zegt Olivier Rolland: “De hele wijngaard werd uitgevoerd in duurzame landbouw, zonder chemisch onkruid.” Zijn overname van het landgoed in 2021 heeft de situatie veranderd: “Ik heb nu een 100% focus op de wijnbouw“, merkt Olivier Rolland op, die eerder verdeeld was tussen zijn activiteit als hoofd IT-diensten bij een Parijse bank en Mas Sainte Berthe, waarin hij zijn moeder ondersteunde.

Mas Sainte Berthe toont ambities

Olivier Roland heeft nu het pak en de stropdas aan de kant gezet om zich fulltime aan de wijngaard te wijden: “Een droom” die hij al 30 jaar in gedachten had. Ik naderde de vijftig, de uitlijning van de planeten was ideaal… Het was de tijd of nooit om de overstap te realiseren“, vat hij samen. Het pensioen van de technisch manager, die al bijna 40 jaar in functie is, was een kans om de strategie van Mas Sainte Berthe te herzien. “Het landgoed draait al 25 jaar goed. Ik wilde geen plotse breuk maken, eerder een coherentie met de acteurs van de AOP”, zegt Olivier Rolland. Het is Éduardo Pincheira, de nieuwe keldermeester, die nu verantwoordelijk is voor het orkestreren van deze verandering in continuïteit. “Hij kent de wijnen van de Alpilles – hij werkte eerder op Château Romanin – en het Rhônedal. Hij was de ideale persoon om ons te begeleiden in dit overgangsproces naar biologisch“, aldus de eigenaar.

Deze evolutie moet deuren voor ons openen en ons nieuwe kansen bieden en tegelijkertijd onze premium positionering versterken. We maken deel uit van een ecosysteem, bestaande uit factoren uit de agrarische wereld en toeristische professionals, die onze wijnen distribueren… De omschakeling naar biologisch is ten slotte in overeenstemming met ons commerciële beleid, voornamelijk gericht op connectie, via directe verkoop en prijzen in het lage bereik van de markt. Hoe meer u uw tarieven verhoogt, hoe verder u moet prospecteren om te verkopen. We hebben gekozen voor lokale roots.

Foto: de wijngaarden van Mas Sainte Berthe met op de achtergrond het historische dorpje Les Baux-de-Provence.
Foto: de bloesem in het vroege voorjaar 2023 in de wijngaarden.

De olijvenproductie komt in een stroomversnelling

Hoewel deze overgang in landbouwpraktijken het meest zichtbare aspect is van de gewenste veranderingen, is het niet het enige dat al is geregistreerd of nog moet komen. Op het formulier is de visuele communicatie herschikt met een nieuw logo en een herziene en gemoderniseerde flesverpakking, terwijl soberheid. Kortom, de ambitie van Mas Sainte Berthe is om de volumes van wijnen, en onlangs olijfolie, in de komende jaren geleidelijk te verhogen. Voorheen marginaal, zal de olijfteeltcomponent in kracht toenemen: “Tot nu toe was het een aanvullend product, dat in zeer kleine hoeveelheden te koop werd aangeboden. Tot 2017 hadden we maar vier hectare, tegenover tien hectare dit jaar“, legt Olivier Rolland uit.

Wat betreft de wijngaard, geconcentreerd rond de boerderij, het is nu in totaal 37 ha, waarvan de meeste bestaat uit oude wijnstokken: de oudste werden geplant in 1955 en 1962 … “Het doel is om een deel ervan te behouden om ze te verbeteren door middel van micro-cuvées van perceelselectie“, zegt Olivier Rolland, die al drie jaar een rooi-herplantplan heeft uitgevoerd, met een snelheid van één hectare per jaar, en de drooglegging van land dat tot nu toe braak lag: “We proberen het juiste evenwicht te vinden met Éduardo,  tussen agronomische en financiële aspecten“. Elk perceel dat opnieuw is begroeid of eerder met wijnstokken is beplant, wordt zes jaar braak gelaten en gekweekt met granen of peulvruchten, met als doel de grond te laten rusten tijdens het bemesten, voordat het opnieuw wordt beplant.

Productiedalingen beheren

Een van de doelstellingen van de operatie is ook om de druivenrassen bij deze gelegenheid te herzien: als rode wijnen in de meerderheid blijven – ongeveer 55%, tegen 35% voor rosé – zou het aandeel witte wijnen in de toekomst moeten toenemen, “om aan de groeiende vraag van de consument te voldoen.  We zijn van plan om een hectare Roussanne te herplanten voor de productie van witte wijn van één variëteit IGP Alpilles en één voor de cuvée ‘La Chapelle’ AOP Baux-de-Provence “, uit een blend van witte Grenache, Rolle en Roussanne, waarvan de eerste jaargang vorig jaar op de markt werd gebracht.

Olivier Rolland wil ook het gamma van zijn wijnen verrijken (verhoogd van vijf naar zeven jaargangen), “met oude jaargangen en waarom niet een verticale, over een paar jaar, ook al is het niet de prioriteit van het moment“. Daartoe heeft hij geïnvesteerd in vaten voor de rijping van rood, en nu wit, in AOP.

De toekomst blijft echter bepaald door de kwestie van water… of beter gezegd de schaarste in de afgelopen jaren. “In de afgelopen vijf jaar zijn de geproduceerde volumes voor drie van de jaargangen met 30 tot 50% gedaald in vergelijking met het gemiddelde van voorgaande jaren“, zegt Olivier Rolland: “Ik vraag me af wat de keuze van druivenrassen is, als onderdeel van de herplant, voor de komende jaren …

De kwestie van irrigatie van planters zal zich ook beginnen voor te doen, op korte termijn. De uitdaging zal zijn om de daling van de opbrengst op te vangen en de productie veilig te stellen.”

Foto: de wijngaard is klaargemaakt voor de nieuwe aanplant.

Kerncijfers

37 hectare wijngaarden

10 hectare olijfboomgaarden

80% van de productie op de markt gebracht in directe verkoop

Gemiddeld 1.300 hectoliter wijn per jaar

45% rode wijnen, 35% roséwijnen en 20% witte wijnen

Nieuwsgierig geworden?

De wijnen van Mas Sainte Berthe worden exclusief door Chez Château op de Nederlandse markt aangeboden. Heb jij interesse om het exclusieve wijnpakket “Sainte Berthe” te bestellen? Vul dan het bestelformulier in.