Ga naar de inhoud

‘Good feeling’ wijnen uit de Provence

Een bladzijde uit mijn wijn(droom)reisboek:

“Wandelend tussen de wijnranken, luisterend naar de cigales, de geur van pijnbomen, kruiden en bloemen, de zonnestralen die branden op mijn hoofd, de rust, de stilte, het fantastische uitzicht op Château Les Baux dat ver boven alles en iedereen uittorent …. wat droom ik toch graag weg in Vallée-des-Baux. Ik volg over de kleiachtige paden het ‘Parcours de Pedestre’ en mijn schoenen zuigen af en toe vast in de zachte ondergrond. Natuurlijk is er tijd voor een korte pauze om even rustig rond te kijken: de druiven vormen zich aan de struiken en de bloemen stralen in de zon. Wat een heerlijke omgeving om even jezelf te zijn. Uit mijn rugtas pak ik de bidon met een frisse ‘Passe Rosé’: een ‘good feeling’ gevoel komt over mij heen”.

wijn is kunst

Liefde voor het vak

Sinds lange tijd zwaait de familie Rolland de scepter bij Mas Sainte Berthe en zij werden tot en met november 2020 ondersteund door oenoloog Christian Nief. Olivier Rolland nam het stokje over en treed daarmee in de voetsporen van Christian, die wijn als kunst heeft verheven.

Ik heb in september 2023 de eerste proefmonsters van de oogst 2023 mogen proeven. Door de uitstekende klimatologische omstandigheden gedurende het jaar 2023 zijn de druiven vol van smaak en dat proefden wij terug in de sappen van enkele dagen oud.

Foto: de wijnstokken worden ontdaan van hun ‘wilde’ takken.
Foto: vanaf de oogst 2023 is de Tradition Blanc en de Passe-Rose officieel biologisch gecertificeerd.
biologisch

‘Good feeling’

Mas Sainte Berthe heeft vanaf het oogstjaar 2023 voor de Tradition Blanc en de Passe-Rose een biologische certificering. Op de achterkant van de fles staan de afbeeldingen van ‘AB’ (Agriculture Biologique) en het ‘blaadje’ (Certifié Par Fr-BIO-01 Agriculture France) te zien.

In 2021 heeft de familie Rolland teruggegrepen naar het oorspronkelijke familiewapen van Sainte Berthe. Dit embleem is ook terug te vinden op het oude huis dat tussen de pijnbomen op het landgoed staat.

Met de biologische certificering in 2023 wordt de passie en visie voor de wijnbouw verankerd. Met de veranderingen gaan oude tijden herleven en komt de traditie van Sainte Berthe opnieuw tot leven.

DE OOGST 2023 IS BINNEN

De natuur heeft de regie

Op de wijngaarden van Mas Sainte Berthe paste men de zgn. ‘beredeneerde wijnbouw’ toe hetgeen in de zomer 2023 geleid heeft tot de officiële certificatie van biologische wijnbouw. Hierdoor is Les Baux-de-Provence de eerste AOP waarvan alle wijnhuizen de officiële status van ‘biologisch’ hebben.

De pluk is medio augustus 2023 gestart en ik heb zelf – evenals voorgaand jaar – ook nog een dag in de wijngaard meegeholpen om de Grenache Blanc, de Rolle en de Syrah te plukken. Grote, volwaardige trossen waren het eindresultaat van een hete zomer én warme nazomer. De eerste indruk na de pluk was zeer positief: een goede kwantiteit met een superieure kwaliteit.

Uiteindelijk heeft de oogst 2023 prachtige biologische wijnen opgeleverd die over een breed front gewaardeerd worden. Interesse? Vul dan het bestelformulier in.

Foto: de Grenache Blanc wordt handmatig geoogst eind augustus/begin september 2023.

Proef de Provence

Bestel het exclusieve wijnpakket “SAINTE BERTHE”.

Het wijnpakket is samengesteld uit 12 flessen wijn naar keuze (Tradition Blanc 2023, Passe-Rose 2023 of Tradition Rouge 2021)

van het wijnhuis Mas Sainte Berthe uit Les Baux-de-Provence.

Normale prijs € 156,00

Kennismakingsprijs € 140,00

Deze actie is geldig t/m 30 juni 2024 en zolang de voorraad strekt.