‘Good feeling’ wijnen uit de Provence

Een bladzijde uit mijn wijn(droom)reisboek:

“Wandelend tussen de wijnranken, luisterend naar de cigales, de geur van pijnbomen, kruiden en bloemen, de zonnestralen die branden op mijn hoofd, de rust, de stilte, het fantastische uitzicht op Château Les Baux dat ver boven alles en iedereen uittorent …. wat droom ik toch graag weg in Vallée-des-Baux. Ik volg over de kleiachtige paden het ‘Parcours de Pedestre’ en mijn schoenen zuigen af en toe vast in de zachte ondergrond. Natuurlijk is er tijd voor een korte pauze om even rustig rond te kijken: de druiven vormen zich aan de struiken en de bloemen stralen in de zon. Wat een heerlijke omgeving om even jezelf te zijn. Uit mijn rugtas pak ik de bidon met een frisse ‘Passe Rosé’: een ‘good feeling’ gevoel komt over mij heen”.

wijn is kunst

Liefde voor het vak

Sinds lange tijd zwaait de familie Rolland de scepter bij Mas Sainte Berthe en zij worden ondersteund door oenoloog Christian Nief. Christian werd in november 2020 – wegens zijn pensioen – opgevolgd door Eduardo Pincheira Vera die zijn sporen ook al vele jaren verdiend heeft in de wijncultuur. Eduardo treed daarmee in de voetsporen van Christian, die wijn als kunst heeft verheven.

Ik heb de wijnen van de oogst 2020 mogen proeven en deze zijn veelbelovend.

tasting

‘Good feeling’

Naast wijn gaat mijn interesse ook uit naar de perfecte combinatie met kazen. Bij de pairing van kaas/wijn wordt ik ondersteund door Betty Koster, Fromagerie L’Amuse.

Tijdens de tasting werden de Blanc de Blancs 2020 en de Tradition Rouge 2018 uitgedaagd bij een prachtige selectie van kazen. De Blanc liet zich ondermeer uitstekend smaken bij de Cornilly, een zachte geitenkaas en de Oude Wilde Weide, een koeien kaas met mooie kristallen. De Tradition kon nog meer aan en toonde zich een prachtige ‘kaas’wijn: Morlacco, Wrangeback Öst of Roquefort met olijfolie. Het werd een echt feestje bij L’Amuse in IJmuiden.

DE OOGST 2021 IN VOORBEREIDING

De natuur heeft de regie

Op de wijngaarden van Mas Sainte Berthe past men de zgn. ‘beredeneerde wijnbouw’ toe. Dit wil zeggen dat men de natuur en de mens respecteert, opdat een zo’n zuiver mogelijke tros ontstaat waaruit de perfecte wijnen gemaakt kunnen worden.

Er ligt een warme zomer achter ons en naar verwachting zal de handmatige oogst dan ook in de laatste week van augustus 2021 kunnen aanvangen. Zondag 22 augustus a.s. is het volle maan, dus een mooiere startdatum had niet gekozen kunnen worden.

De oogst 2020 heeft prachtige wijnen voortgebracht die over een breed front gewaardeerd worden. Zo beoordeelde De Grote Hamersma onlangs de Blanc de Blancs én de Passe-Rose 2020 met een score 8,5. De Tradition Rouge 2019 kreeg zelfs een score 9. Interesse? Laat het mij weten via het contactformulier.