Ga naar de inhoud

In de ban van de hemel

Dat men in de 13e eeuw bij de bouw van het tempelierskasteel al rekening hield met de zon, de maan en andere hemellichamen zoals de Grote en de Kleine Beer, de planeten Mars, Venus en Jupiter is op zijn minst bijzonder te noemen. Op deze plek in de Bouches-du-Rhone te midden van majestueuze bergpartijen gaat de wijnbouw al terug naar ruim 350 jaar voor Christus. In 1992 werden de plannen concreet en werd het huidige Château Romanin gebouwd op de ruïnes van het verlaten kasteel. Architect Hennemann creëerde een astronomisch observatorium én ondergrondse Gotische kathedraal. Daarnaast werd ook de ondergrondse cave geconstrueerd, de plek waar vandaag de dag de mooiste en grootse Grand Vins worden gekoesterd. Want bij de biodynamische wijncultuur die sinds 1988 op dit wijndomein wordt gerespecteerd, krijgen de druiven alle aandacht die zij nodig hebben. Je kunt bijna zeggen dat de druiven tot in het glas worden geliefkoosd.

De oogst 2020

Binnen de biodynamische wijncultuur wordt ook rekening gehouden met de stand van de maan en de zon. Zo werd medio augustus 2020 bij Nieuwe Maan de handmatige pluk gestart van de Roussanne, snel gevolgd door de Grenache, de Rolle, de Syrah, de Cabernet Sauvignon, de Counoise en de Mourvèdre.

Bij het schrijven van dit nieuwsbericht wordt nog hard gewerkt aan de vinificatie waarna de rijping in stalen tanks en in houten vaten zal plaatsvinden. De vintage 2020 is veelbelovend en ik kan niet wachten totdat de eerste proefflessen beschikbaar komen.

In de schijnwerpers

De wijnen van Château Romanin stonden dit jaar nadrukkelijk in de belangstelling op nationale en internationale wijnconcoursen en bij wijnprofessionals.

Zo beoordeelde De Grote Hamersma de Grand Vins van Château Romanin eind oktober 2020 met een dikke 9.

Grand Vin Blanc 2019:Buitengewoon spirituele verschijning, echter zonder zweverig te worden. Jasmijn, vlier, anijs, rozemarijn. Perzik. Peer. Pepertjes. Mooie zuren. Echt Romanin.”

Grand Vin Rosé 2019:Deze Grand Vin heeft een flinke donatie Mourvèdre. Geeft ‘m kracht en diepgang. Flink opgetaste fruitschaal zonder nadrukkelijke hoofdrollen voor abrikoos, grapefruit, mandarijn, perzik en grapefruit. Raam open: kruidentuintje. Uitzicht op zee; ziltigheidje op de afdronk”.

Grand Vin Rouge 2015: “Les-Baux-de-Provence ….. toeristendorpje. Kan natuurlijk laksheid in de hand werken. Maar daar is in deze niets van te proeven. Schitterend rood afkomstig van wijngaarden met de voetjes in grimmige grond. Rijp fruit en fijner. De tannines subtiel en timide”.

Beleef de geuren en smaken uit de Provence met de Grand Vins van Château Romanin.

Côte & Provence

In het winternummer 2020-2021 is een reportage opgenomen over de mystiek rondom Château Romanin: “de cave als astronomisch observatorium én ondergrondse gotische kathedraal”. Door de eeuwen heen was het een komen en gaan van diverse heerschappen, maar de liefde voor de wijnbouw werd behouden. Het gedachtengoed wordt voortgezet door Madame Charmolüe en zij wordt daarbij gedragen “in de ban van de hemel”.